понедељак, 11. септембар 2017.

Dodik se plaši svoje sjene!



 
Nakon vijesti da će Katalonija 1. oktobra organizovati referendum o nezavisnosti pažnja javnosti bila je usmjerena ka Miloradu Dodiku. Kad, gle čuda, on odgađa i već najavljeni referendum.



Piše: Borislav Radovanović

Ranijih godina Dodik je redovno koristio „referendumske primjere“ Katalonije, Španije, Velike Brizanije (Bregzit) i ino za promovisanje prava Republike Srpske na osamostaljivanje. Istine radi samo tri dana nakon objavljivanja odluke parlamenta Katalonije o usvajanju referendumskog zakona Dodik jeste odreagovao, ali na način kakav niko nije očekivao.

Doista, javnost zanima: koji motivi su Dodika naveli da javnosti saopšti kako naredne godine neće biti realizovana deklaracija SNSD o organizovanju referenduma o nezavisnosti Republike Srpske? Koliko je poznato SNSD nije održao nikakav sastanak, a još manje donio nekakvu novu deklaraciju ili odluku. Nedvosmisleno je u pitanju odluka predsjednika stranke.

Kao „argument“ donošenja ovakve NJEGOVE LIČNE ODLUKE Dodik navodi kako sa liderima Saveza za promjene nije postignut konsenzus oko ovog pitanja. Sad, moramo pitati: kad je to Dodik, ili njegov SNSD, sa liderima opozicionih stranaka uopšte raspravljao o ovom referendumu? Nije poznato čak ni da je sa koalicionim partnerima iz DNS, Socijalista i Stevandićevih „papaka“ razgovarano na ovu temu.


Činjenice ukazuju da predsjednik ne govori istinu, da ne bi upotrebljavali kakve grublje izraze. Elem, to i dalje ne objašnjava njegovu iznenadnu odluku. Primjera radi, znamo da Milorad Dodik nikada nije ispoštovao deklaraciju Narodne skupštine o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On bezobzirno krši ustav i zakone (sjetimo se Šnjegote!), a o odlukama parlamenta ne treba ni govoriti. Stoga se moramo zapitati zašto se danas bavi nekakvom „tričavom“ deklaracijom svoje stranke? Mogao je to npr. jednostavno „zaboraviti“!

Postoji sasvim racionalno objašnjenje potonjeg Dodikovog ponašanja. Konkretno, uplašio se da će ga mediji, politički istomišljenici i protivnici, te građani Srpske i regiona, upitati za mišljenje o katalonskom primjeru. Kako bi izbjegao bilokakvu mogućnost vezivanja Republike Srpske za dešavanja u Kataloniji Dodik je odlučio „preventivno“ odreagovati. Jednostavno je saopštio da Srpska neće organizovati sličan referendum!

No, to nas navodi na jedan zaključak: Milorad Dodik se boji i vlastite sjene! On je s pravom procijenio da će sijaset njemu sklonih analitičara i „analitičara, kao i novinara, automatizmom i po već poznatoj inerciji povezati katalonska dešavanja sa nezavisnošću Srpske. I tako ovo pitanje dovesti u žižu medijske pažnje.

Kako bi to spriječio Dodik je ekspresno odreagovao i svima, uklučujući i one sa njegove platne liste, poručio da tu po njega vrlo opasnu temu ne otvaraju. Iz aktuelnih medijskih sadržaja vidimo da je „poruka“ odlično shvaćena.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментари не садрже мишљење аутора, нити исти одговара за недозволјен или непримјерен садржај коментара.